Andamea Catering zapisana v zvezde

Kako odstraniti odlomljeno jajčno lupino?
Ubili ste jajce, po nesreči pa se vam je odlomil majhen košček jajčne lupine. Nikar je ne poskusite odstranite z žlico, lupine se boste najhitreje znebili, če boste prst pomočili v vodo. Jajčna lupina se bo brez težav ujela na prst.

Nekaj nasvetov in trikov kuharske mojstrice Ingrid Pernkopf:
Pri pripravi osnovnih omak oz. juh ali jušnih osnov ne smemo uporabljati soli, saj lahko postanejo pri vkuhavanju in zgoščevanju preslane.

Osnovo od pečenja zalivajmo postopoma in ji dolivamo toplo, neslano juho vedno na koncu.


Kako lahko zažgana posoda postane kot nova?
V zažgano posodo dajte limono, kis in malo detergenta za čiščenje posode. Vsebino zavrite in splaknite pod vodo. Posoda bo kot nova.
 
Pri pripravi osnovnih omak oz. juh ali jušnih osnov ne smemo uporabljati soli, saj lahko postanejo pri vkuhavanju in zgoščevanju preslane.
  Omake moramo kuhati na rahlem ognju ca. 3 ure, pri tem večkrat poberemo peno oz. maščobo. Če omake ali osnove precejamo skozi etamin (posebno krpo za pasiranje), jih pred tem ne smemo pomokati ali vezati. Etamin moramo pred uporabo splakniti v vroči vodi in ga pri odcejanju eventualno pritrditi s sponkami.
Kako zmehčati rjavi sladkor?
Če želite zmehčati rjav sladkor, mu dodajte rezino svežega kruha in dobro zaprite embalažo. V nekaj urah bo sladkor ponovno svež.
 
Kosti in dele mesa nasesekljamo na majhne koščke ter jih počasi popečemo v posodi z debelim dnom in veliko olja (ne zažgemo, ker lahko dobimo grenek okus), odcedimo odvečno maščobo ali posušimo s papirnatimi brisačkami.
 
Temne krepke omake lahko izpopolnimo z alkoholom (reduciran), kisom (staran balzamični kis) ali medom. Pozor: omaka ne sme biti preveč sladka ali kisla.
Kaj storiti, če ste juho preveč solili?
Če je juha preslana, dodajte narezan surov krompir. Ko je krompir skuhan, ga odstranite. Krompir nase veže sol.
 
Temne mesne omake oz. osnove postanejo šele po 3-4 urah kuhanja krepke in okusne. Ribje osnove moramo precediti najkasneje po 30 minutah, ker dobimo po daljšem kuhanju neprijetne okuse.
 
Temne osnovne omake in osnove lahko spravimo v vrečke za led in si naredimo zalogo (ne pozabimo na označbo). Pri -18 do -20°C obstojijo približno eno leto.
Kaj storiti, če je juha preveč mastna?
Maščobo iz juhe odstranite tako, da dodate nekaj kock ledu. Maščoba se bo sprijela na kocke. Vendar pa jih morate odstraniti, še preden se stopijo.
 
Uporabljajmo le majhne količine paradižnikovega koncentrata in ga dobro prepražimo. S tem preprečimo, da omaka ni nezaželene rdeče barve in ima okus po paradižniku.
 
Omake, ki jih vežemo z moko moramo dobro prekuhati. Omake vezane s škrobom pa prekuhamo na kratko.
Kaj storiti, če med kristalizira?
Kristaliziran med utekočinite v vodni kopeli, vendar morate paziti, da njegova temperatura ne preseže 40 stopinj Celzija.
 
Za zalivanje uporabljajmo le suha bela in rdeča vina in jih dobro prekuhajmo. Alkohol mora v celoti izhlapeti, kar pomeni da se mora količina kisline in okusa zmanjšati.
 
Pri svetlih zeliščnih omakah vmešajmo sveža, na grobo nasekljana zelišča v omako tik preden z njo garniramo jedi.